Pages Menu
 

Categories Menu
Olej jojoba - aloe jojoba
Olej jojoba to olej tylko z nazwy. Tak naprawdę do substancja o konsystencji bardziej przypominającej wosk niż olejek. Olejek jojoba nie posiada ani smaku ani zapachu, ma żółte zabarwienie. Bardzo
Olejek do włosów - odżywki do włosów zamów online
Chcesz mieć piękne włosy szybko i bez wychodzenia z domu? Jest na to jeden niezawodny sposób. Zamów online całą gamę produktów do pielęgnacji włosów. Jeśli chodzi o najlepszy
Naturalne kosmetyki sklep online - kosmetyki naturalne zamów online!
Nie każdy sklep kosmetyczny czy drogeria ma do zaoferowania nam całkowicie naturalne kosmetyki o odpowiadającym nam składzie i właściwościach jakie
Naturalne kosmetyki dla mężczyzn - kremy do twarzy sklep internetowy
Sklep internetowy ma naprawdę całe mnóstwo zalet, bowiem nie tylko szybko i bez wychodzenia z domu możemy nabyć interesujące nas produkty, ale również
Jak szybko i efektywnie schudnąć? Chlorella, forskolin!
Chlorella to roślina z rodziny alg, rosnąca tylko w słodkich wodach. Znana jest ze swoich właściwości silnie oczyszczających organizm z wszelkich toksyn, metali
Babka płesznik - nasiona babki płesznik
Babka płesznik czy babka śródziemnomorska to jedna i ta sama roślina rosnąca w okolicach Morza Śródziemnego. W całym ziołolecznictwie tak naprawdę wykorzystywane są jedynie nasiona
Witamina c acerola tabletki
Witamina c acerola tabletki to preparat pozwalający na skuteczne uzupełnienie niedoborów witaminy C w ludzkim organizmie. Nie każdy pamięta o tym jak ważne jest odpowiednie stężenie tej witaminy

Posted by on Mar 23, 2017 in Kulinaria |

Mąka jaglana czy mąka gryczana, którą wybrać?

Mąka jaglana czy mąka gryczana, którą wybrać?

Mąka jaglana oraz mąka gryczana to nadal składniki, które są niedocenianie w codziennej kuchni w każdym polskim domu, pomimo że obie są bardzo zdrowe. Mąka jaglana powstaje po zmieleniu na drobny pyłek kaszy jaglanej. To niedocenione bogactwo witamin z grupy B, lecytyny, białka, soli mineralnych, złożonych węglowodanów i krzemionki. Udowodniono również, że dzięki swojemu zasadotwórczemu działaniu przy regularnym spożyciu ma właściwości antynowotworowe.

 

Mąka gryczana, tak bardzo niedoceniana słynie z takich właściwości jak podnoszenie wartości odżywczej produktu w skład którego wychodzi, znacznie zwiększa wodochłonność mąki, wydłuża trwałość produktów w których się znajduje, ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawarte w niej białko roślinne obniża zawartość złego cholesterolu. Pieczywo bazujące na tej mące lekarze zalecają osobom zagrożonym miażdżycą, otyłością oraz cukrzykom. Przetwory mąki gryczanej są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu, cynku oraz żelaza. Znajdziemy w niej również substancję która jest niezbędna dla każdego człowieka, bowiem wspomaga wchłanianie wapnia czyli lizynę.