Pages Menu
  mąka jaglana

Categories Menu
Naturalne kosmetyki sklep online - kosmetyki naturalne zamów online!
Nie każdy sklep kosmetyczny czy drogeria ma do zaoferowania nam całkowicie naturalne kosmetyki o odpowiadającym nam składzie i właściwościach jakie
Olej jojoba - aloe jojoba
Olej jojoba to olej tylko z nazwy. Tak naprawdę do substancja o konsystencji bardziej przypominającej wosk niż olejek. Olejek jojoba nie posiada ani smaku ani zapachu, ma żółte zabarwienie. Bardzo
Problemy z wagą.
W obecnym czasie coraz więcej osób dąży do idealnego wyglądu. Wiele młodych kobiet w wyniku walki o piękną sylwetkę wpada w problemy związane z anoreksją lub bulimią. Istnieje jednak również druga strona
Babka płesznik - nasiona babki płesznik
Babka płesznik czy babka śródziemnomorska to jedna i ta sama roślina rosnąca w okolicach Morza Śródziemnego. W całym ziołolecznictwie tak naprawdę wykorzystywane są jedynie nasiona
Witamina c acerola tabletki
Witamina c acerola tabletki to preparat pozwalający na skuteczne uzupełnienie niedoborów witaminy C w ludzkim organizmie. Nie każdy pamięta o tym jak ważne jest odpowiednie stężenie tej witaminy
Olejek Rokitnikowy - baikal herbals
Baikal herbals to krem przeznaczony do stosowania głównie na noc z przeznaczeniem dla skóry suchej i wrażliwej skłonnej do przesuszeń i uszkodzeń. Głównym składnikiem kremu są zioła
Jak szybko i efektywnie schudnąć? Chlorella, forskolin!
Chlorella to roślina z rodziny alg, rosnąca tylko w słodkich wodach. Znana jest ze swoich właściwości silnie oczyszczających organizm z wszelkich toksyn, metali

Posted by on Mar 23, 2017 in Kulinaria |

Mąka jaglana czy mąka gryczana, którą wybrać?

Mąka jaglana czy mąka gryczana, którą wybrać?

Mąka jaglana oraz mąka gryczana to nadal składniki, które są niedocenianie w codziennej kuchni w każdym polskim domu, pomimo że obie są bardzo zdrowe. Mąka jaglana powstaje po zmieleniu na drobny pyłek kaszy jaglanej. To niedocenione bogactwo witamin z grupy B, lecytyny, białka, soli mineralnych, złożonych węglowodanów i krzemionki. Udowodniono również, że dzięki swojemu zasadotwórczemu działaniu przy regularnym spożyciu ma właściwości antynowotworowe.

 

Mąka gryczana, tak bardzo niedoceniana słynie z takich właściwości jak podnoszenie wartości odżywczej produktu w skład którego wychodzi, znacznie zwiększa wodochłonność mąki, wydłuża trwałość produktów w których się znajduje, ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawarte w niej białko roślinne obniża zawartość złego cholesterolu. Pieczywo bazujące na tej mące lekarze zalecają osobom zagrożonym miażdżycą, otyłością oraz cukrzykom. Przetwory mąki gryczanej są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu, cynku oraz żelaza. Znajdziemy w niej również substancję która jest niezbędna dla każdego człowieka, bowiem wspomaga wchłanianie wapnia czyli lizynę.